Οδοντικά Εμφυτεύματα

Το οδοντικό εμφύτευμα είναι μια τεχνητή οδοντική ρίζα που τοποθετείται στην γνάθο για να συγκρατήσει στεφάνη, γέφυρα ή και πλήρη οδοντοστοιχία σε περιπτώσεις απώλειας δοντιού ή δοντιών.

Εκτός από το προφανές όφελος της καλύτερης λειτουργίας στην μάσηση και την ομιλία και της ουσιαστικής αισθητικής παρέμβασης στο χαμόγελό σας, η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων αναστέλλει την διαμόρφωση του γηρασμένου προσωπείου που προκύπτει λόγω απώλειας οστικής μάζας στο οστό της γνάθου. Η παρουσία οδοντικών εμφυτευμάτων αποτρέπει την απώλεια οστού με την μεταφορά πιεστικών δυνάμεων στην γνάθο κατά την διάρκεια της μάσησης. Η γνάθος αντιδρά σε αυτές τις δυνάμεις αυξάνοντας την οστική της πυκνότητα. Πολλαπλές μελέτες έχουν καταδείξει την ικανότητα των οδοντικών εμφυτευμάτων στον περιορισμό της οστικής απώλειας, στην αποκατάσταση της δομής του προσωπικού κρανίου και την ουσιαστική βελτίωση της θρέψης.
Πρωταρχικής σημασίας στην τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων είναι η παρουσία ικανοποιητικής οστικής μάζας στην γνάθο που προορίζεται η εμφύτευση. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η κατάλληλη οστική μάζα για ασφαλή τοποθέτηση του εμφυτεύματος, υπάρχουν αρκετοί ασφαλείς και αποτελεσματικοί τρόποι αποκατάστασης. Το έμπειρο και επιστημονικά καταξιωμένο ιατρικό προσωπικό του Τμήματος Χειρουργικής Στόματος και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ Οδοντιατρικού Κέντρου θα αξιολογήσει την περίπτωσή σας με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο και θα σας συμβουλέψουν για την πιθανή χρήση οστικού μοσχεύματος ή τεχνικών ανύψωσης του εδάφους του ιγμόρειου άντρου πριν την τοποθέτηση του οδοντικού εμφυτεύματος.
Πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι η χειρουργική τοποθέτηση εμφυτεύματος ήταν αρκετά πιο ευχάριστη ως διαδικασία από αυτήν της εξαγωγής ενός δοντιού. Η τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων γίνεται με την χρήση απλής τοπικής αναισθησίας και τελικώς η πλειονότητα των ασθενών την περιγράφουν ως «μια διαδικασία καλώς ανεκτή» και «πιό εύκολη από ότι ανέμεναν».

Κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες και με την εφαρμογή επιμελούς στοματικής υγιεινής, τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να κρατήσουν εφ’όρου ζωής.